Uncategorized

Nakit od Swarovski kristala

Danijel Swarovski rođen je 1862, u Bohemiji (u centru manufakture za staklo i kristal), u današnjoj Češkoj. Zanat obrade stakla naučio je pored svog oca, vlasnika male fabrike kristala. Još kao mališan Danijel je pokazivao interesovanje za ovaj posao, a kada je, u svojoj dvadeset prvoj godini posetio prvu izložbu električnih aparata u Beču i video nove Simensove i Edisonove patente, dobio je ideju života – kreirati mašinu za sečenje kristala…

Bohemska bogata istorija obrade stakala, koja datira iz 14. veka, doživela je revoluciju inovativnim razmišljanjem mladog Swarovskog i njegovim stvaranjem automatizovanog sistema obrade kamena.

1895, Danijel Swarovski je napustio Bohemiju i preselio se u Wattens (u austrijskom Tirolu) da osnuje fabriku specijalizovanu za industrijsku proizvodnju rezanog kristala.
Swarovski partnerstvo sa modnom industrijom datira od 1931. godine, kada je počeo proizvodnju ukrasa. Ukrasi se odnose na nakit koji se obrađuje u dekorativne trake i čipke i onda pričvršćuje za odeću i pribor.

Veliki broj ljubitelja Swarovski kristala veruje da je reč o prirodnim kristalima, ali je istina da su u pitanju kristali nastali u fabrici u Wattens-u uz pomoć formule koju je Daniel Swarovski usavršio zajedno sa svoja tri sina pre mnogo godina u nazad. Proces proizvodnje Swarovski kristala predstavlja jednu veliku tajnu, a svi alati koji se koriste za sečenje napravljeni su od strane same kompanije.

Neverovatan sjaj i svetlucavost Swarovski kristala su rezultat dodavanja olova koje povećava indeks prelamanja i daje mu izgled približan dijamantu. Tu su i specijalni premazi koji se nanose na površinu kristala, a jedan od najpoznatijih je Aurora Borealis (AB). Na kraju, jedinstveni metod poliranja kristala niko do sada još nije otkrio.

Svarovski kristali danas krase mnoge modele najvećih kreatora na svetu, nalaze se na haljinama, obući, nakitu, tašnama, čak i mobilnim telefonima, čine deo i nekih kućnih dekoracija.
U našem webshopu pronaći ćete širok izbor nakita sa Swarovski kristalima, u neverovatno lepim nijansama, koji se uklapaju uz svaku garderobu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *